Karkówka wołowa z orzeszkami i sezamem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 450 g karkówki wołowej bez kości
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 szklanki bulionu wołowego
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mięso pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso i lekko je zarumienić. Wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, wsypać suszony majeranek i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, doprawić je do smaku szczyptą soli, po czym dodać do tego orzechy ziemne i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy