Karkówka wołowa z orzeszkami i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1172
Karkówka wołowa z orzeszkami i sezamem
fot. Gary Soup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g karkówki wołowej bez kości
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 szklanki bulionu wołowego
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mięso pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso i lekko je zarumienić. Wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, wsypać suszony majeranek i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, doprawić je do smaku szczyptą soli, po czym dodać do tego orzechy ziemne i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów