Khandvi

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mąki z ciecierzycy
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka tartego parmezanu do posypania gotowej potrawy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno zielonej papryki chili
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 lyżeczki soli
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki, paprykę chili umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Do małego rondla wsypać mąkę, tarty imbir, posiekaną wcześniej paprykę chili, kurkumę oraz sól. Całość zalać jogurtem greckim i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Po wymieszaniu wszystko z małym rondlem przełożyć do kolejnego większego rondla, do połowy zalanego wodą, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odlać z masy nadmiar wody i ponownie dobrze wymieszać. Następnie wysmarować olejem blachę do pieczenia, wstawić ją do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i nagrzać blachę. Po nagrzaniu wyciągnąć ją z piekarnika i płaską łopatką rozsmarować na niej bardzo cienko masę z rondla. Na rozsmarowaną masę wysypać tarty parmezan i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Masę z parmezanem oraz natką pozostawić na gorącej blasze do pieczenia przez kilkanaście minut do chwili ostygnięcia blachy. Kiedy to nastąpi, wszystko pokroić w podłużne plastry, zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać posypać tartym parmezanem i nasionami kolendry.

0 komentarzy