Morele w syropie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3269

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 3 szklanki cukru
  • 2 kg moreli
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania

Morele umyć pod bieżącą wodą, przekroić je na polowy i usunąć pestki. Potem sparzyć je na sicie wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie sparzone owoce włożyć do czystych słoików litrowych. Do rondla wlać 2 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać owoce w słojach. Wszystko dobrze zakręcić, włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody słoiki gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z wody i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się