Komosa ryżowa z jabłkiem, śmietaną i cynamonem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 272

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na duże kawałki. Następnie cukier brązowy przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wymieszać go z cynamonem. Dodać do tego pokrojone wcześniej jabłka i ponownie dobrze wymieszać. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jabłka zaczną się lekko rumienić, wtedy ściągnąć z ognia. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przespać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przestudzić. Śmietanę kremówkę dobrze wymieszać z cukrem, po czym razem z ugotowaną wcześniej komosą ryżową oraz smażonymi jabłkami przełożyć razem do szklanki.

0 komenatrzy