Jabłka zapiekane z kruszonką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g słodkich jabłek
  • 100 ml syropu klonowego
  • Kruszonka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie usunąć z nich gniazda nasienne.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać ręcznie małe kawałeczki i wyłożyć nimi wnętrza wydrążonych wcześniej jabłek.

Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym przełożyć na talerz i polać syropem klonowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy