Domowy koncentrat pomidorowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 3 kg pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania

Pomidory dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Następnie zblendować je na jednolitą masę i postawić na średnim ogniu. Mieszać drewnianą łyżka od czasu do czasu i gotować do chwili aż, uzyska odpowiednią gęstość, wtedy ściągnąć ją z ognia. Potem wszystko doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i dobrze wymieszać. Gotowy koncentrat pomidorowy pozostawić do ostygnięcia lub przelać do słoików i zagotować.

0 komentarzy

Podobne przepisy