Domowy koncentrat pomidorowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1608
Domowy koncentrat pomidorowy
fot. Merinka / elements.envato.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Pomidory dokładnie umyć, odsączyć z wody, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Następnie zblendować je na jednolitą masę i postawić na średnim ogniu. Mieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu i gotować do chwili aż, uzyska odpowiednią gęstość, wtedy ściągnąć ją z ognia. Potem wszystko doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i dobrze wymieszać. Gotowy koncentrat pomidorowy pozostawić do ostygnięcia lub przelać do słoików i zagotować.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów