Kulki ryżowo-bakaliowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 584
Kulki ryżowo-bakaliowe
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g bakali z rodzynkami
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bakalie przesypać na sito i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zasypać brązowym cukrem, szczyptą soli, następnie zalać 4 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać i posiekanymi wcześniej bakaliami. Z całości uformować ręcznie male kulki i obtoczyć je wiórkami kokosowymi. Gotowe podawać z mlekiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy