Kulki ryżowo-bakaliowe

iwona

Autor:

Przepisów: 1979

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g bakali z rodzynkami
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Bakalie przesypać na sito i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zasypać brązowym cukrem, szczyptą soli, następnie zalać 4 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać i posiekanymi wcześniej bakaliami. Z całości uformować ręcznie male kulki i obtoczyć je wiórkami kokosowymi. Gotowe podawać z mlekiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się