Kurczak w cieście

arek

Autor:

Przepisów: 1925

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 plastry kiełbasy śląskiej
  • 0,5 selera
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z selerem obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać mleko i dobrze roztrzepać widelcem. W roztrzepanych składnikach namoczyć udka z kurczaka. Potem włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu, na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso wyciągnąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko udekorować plastrami kiełbasy i natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy