Boczek z kapustą i jabłkami

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 225
Boczek z kapustą i jabłkami
Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g surowego boczku
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 korniszony
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Korniszony pokroić na małe kawałki. Kapustę pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla, po czym zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, posypać cukrem, skropić sokiem cytrynowym, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek surowy przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby go zakrywała i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowany boczek odcedzić, pokroić na porcje i dodać do kapusty na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi wcześniej jabłkami i korniszonami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy