Wołowina z miksem szpikowym i rukolą

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 252
Wołowina z miksem szpikowym i rukolą
Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej bez kości
  • 350 g koszki wołowych kości ze szpikiem
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 korniszony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szalotka
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kości szpikowe umyć i dobrze osuszyć, następnie przełożyć je do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec przez 30 minut. Po upieczeniu szpik oddzielić od kości i przełożyć go do miksera. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do szpiku w mikserze. Oba składniki zalać sosem sojowym i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry pokroić na małe kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać łopatkę wołową. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe mięso ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz ze zmiksowaną wcześniej cebulą i szpikiem kostnym. Potem dodać do tego rukolę i obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie plastry szalotkę. Korniszony pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko skropić oliwą z oliwek.

0 komenatrzy