Makrela wędzoną z buraczkami i selerem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 245
Makrela wędzoną z buraczkami i selerem
Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonej makreli
  • 4 czerwone buraczki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 seler
  • pęczek roszponki

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Buraczki oraz seler wyłożyć razem na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Warzywa te skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Upieczone warzywa wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z złotka pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Następnie wędzoną makrelę pozbawić ości, pokroić na kawałki i dodać do warzyw. Wszystko posypać roszponką i skropić sokiem z cytryny.

0 komenatrzy

Podobne przepisy