Suan La (zupa rybna)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g świeżych filetów z dorsza
  • 6 ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 4 suszone grzyby shitake
  • 2 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 garść mizuny (japońskiej musztardy)
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • sól
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania

Warzywa oraz suszone grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Suszone grzyby pokroić w drobna kostkę. Filety rybne pokroić na małe kawałki i oprószyć je szczyptą soli i mąką kukurydzianą. Imbir obrać ze skory i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory i pokroić w drobna kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego ziarna pieprzu syczuańskiego, pokrojony imbir i suszoną papryczkę chili. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego cebulę z czosnkiem, pokrojone grzyby shitake, mizunę i przygotowaną wcześniej rybę. Całość zalać 2 l wody dodać por, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy