Jajka w curry z fasolką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 jaj
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz czerwony mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Fasolkę przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i przełożyć na talerz. Rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej mielony kminek, wymieszać i smażyć przez 15 sekund na średnim ogniu. Potem cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego kminku. Wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kurkumę, curry, cynamon i dodać pokrojone wcześniej pomidory. Wlać do tego wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czerwonego, dobrze wymieszać i gotować przez 10 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i dodać do jaj na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia razem z ugotowaną fasolką szparagową.

0 komentarzy

Podobne przepisy