Schabowe z jajkami i serem w sosie pieczeniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 305
Schabowe z jajkami i serem w sosie pieczeniowym
fot. whitefield_d / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml zimnej wody
  • 30 g ciemnego sosu pieczeniowego
  • 4 jajka
  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plastry parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli, mielonego pieprzu i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Mięso smażyć do miękkości z obu stron. Kiedy mięso zmięknie, położyć na nim plastry parmezanu i smażyć razem do chwili aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Sos ciemny przesypać do rondla, zalać go 300 ml wody i mieszając na średnim ogniu zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać nim potrawę. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy