Paneer Makhni

wd2005

Autor:

Przepisów: 3260

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 pomidory
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 liść laurowy
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w małą kostkę i przełożyć do rondla. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pomidorów. Dodać do tego orzechy nerkowca i obrany ze skóry oraz pokrojono drobno imbir. Następnie do składników w rondlu wlać 1,5 szklanki wody, dodać całe papryczki chili i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Na patelni stopić 2 łyżki masła i dodać do niego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego mielony cynamon, kardamon, garam masala i wlać do tego 2 łyżki przecieru pomidorowego. Składniki na patelni dobrze wymieszać i dusić przez 2 minuty na średnim ogniu bez przykrycia. Po tym czasie wlać do nich zmiksowane wcześniej składniki składniki, śmietanę kremówkę i dodać liść laurowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, brązowego cukru i dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników dodać pokrojone w kostkę tofu. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej kolendry.

0 komentarzy

Moje konto

Podziel się