Jabłka zapiekane z twarożkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 duże jabłka o kwaśnym smaku
  • 10 dkg twarożku
  • 4 dkg ryżu
  • 4 łyżki suszonych owoców
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania

Ryż ugotować na sypko. Suszone owoce umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie pokroić je na drobne cząstki. Żółtka, masło i cukier dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać twarożek, ugotowany ryż i suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszać. Jabłka umyć, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wydrążone połówki jabłek napełnić masą serowa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie podlać olejem, przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni przez 20 minut. Zapieczone jabłka wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać na letnio.

0 komentarzy

Podobne przepisy