Jabłka zapiekane z twarożkiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2628
Jabłka zapiekane z twarożkiem
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże jabłka o kwaśnym smaku
  • 10 dkg twarożku
  • 4 dkg ryżu
  • 4 łyżki suszonych owoców
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Suszone owoce umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie pokroić je na drobne cząstki. Żółtka, masło i cukier dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać twarożek, ugotowany ryż i suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszać. Jabłka umyć, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wydrążone połówki jabłek napełnić masą serową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie podlać olejem, przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni przez 20 minut. Zapieczone jabłka wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać na letnio.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów