Zupa makaronowa z kurczakiem i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1649
Zupa makaronowa z kurczakiem i cukinią
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 300 g makaronu grubszej nitki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • garstka świezej bazylii

Opis przygotowania:

Cukinię oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru soku. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę, przełożyć je do rondla, zalać mlekiem kokosowym i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego odciśniętą wcześniej cukinię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonej papryki i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki ściągnąć z ognia i zalać nimi makaron w misce. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów