Sałatka z kuskusem, soczewicą i awokado

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 4 rzodkiewki
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 mały por
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny, potem ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną soczewicę oraz kaszę przełożyć razem do jednej miski. Następnie dodać do tych składników odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę, por oraz miętę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Całość dobrze wymieszać , pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy