Pudding jabłkowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g chleba żytniego
  • 4 słodkie jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pozostawić do dekoracji puddingu, a resztę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Do startych jabłek wsypać mielony cynamon, brązowy cukier oraz rodzynki. Składniki w misce dobrze wymieszać. Chleb żytni pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć je do kolejnej miski, zalać mlekiem i pozostawić na kilka minut do namoknięcia chleba. Następnie do namokniętego chleba wbić jajko i dodać do tego starte wcześniej jabłka z rodzynkami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 -20 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, udekorować pokrojonym jabłkiem i polać śmietaną.

0 komentarzy

Podobne przepisy