Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2766
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
fot. LWYang / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją również w cienkie plastry i dodać do pokrojonych ziemniaków. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i posypać nim całość. Wszystko oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków, po czym zalać roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów