Zapiekanka batatowa z migdałami i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g tłuczonych orzechów pekan
  • 5 batatów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Bataty umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce do miski. Do startych batatów wsypać mąkę, mielone migdały, cukier brązowy i szczyptę soli. Następnie wlać do tego rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami pekan i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika i lekko przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy