Tarta z jabłkami w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 976
Tarta z jabłkami w syropie
fot. Sebastian Mary / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 6 słodkich jabłek
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w mim krążki kubkiem. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować syrop: jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki. Do rondla wlać wodę, miód, ekstrakt waniliowy i wsypać cukier brązowy. Składniki w rondlu dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej jabłka. Całość ponownie dobrze wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na krążki z ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów