Dymka w sosie śmietanowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1741
Dymka w sosie śmietanowym
fot. Carodean Road Designs / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cebulek w zalewie
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Cebulki osączyć z zalewy na sicie i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać natkę zielonej pietruszki i dobrze wymieszać. Oba składniki smażyć przez 30 sekund, potem wlać do tego śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić do smaku szczyptą soli , wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać cebulki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów