Krewetki z kapustą, orzechami i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 910
Krewetki z kapustą, orzechami i ananasem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 mrożonych krewetek
  • 300 g świeżego ananasa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 czerwona papryka do dekoracji
  • natka selera
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i lekko je zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry przełożyć ją na sito i sparzyć wrząca woda. Sparzoną kapustę dodać do krewetek w misce. Potem wsypać do tego tłuczone orzeszki, brązowy cukier i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką do lodów na miąższ z ananasa. Wszystko udekorować natką selera i pokrojoną w cienkie paski czerwona papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów