Sałatka z papryką, kapustą i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1819
Sałatka z papryką, kapustą i szpinakiem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 żółta papryka
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą pokroić w cienką słomkę, przełożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą. Następnie kapustę osączyć z nadmiaru wody, przełożyć ją do miski i oprószyć cukrem oraz szczyptą soli. Do kapusty dodać pokrojony szpinak. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Całość skropić oliwą z oliwek, sokiem z limonki i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko posypać orzeszkami ziemnymi i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów