Ziemniaki w sosie bakłażanowo-paprykowym

arek

Autor:

Przepisów: 1863

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • Sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 dymka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć je na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.

Przygotować sos: bakłażana pokroić w drobną kostkę. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion i pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego bakłażana oraz papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię po czym składniki te zalać białym winem i smażyć do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać do tego olej i dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, dymkę oraz imbir. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dymka z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wsypać do tego mąkę kukurydzianą i wlać do tego sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, zagotować, a potem ściągnąć z ognia i polać ziemniaki na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się