Ryż na sushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3029
Ryż na sushi

Składniki:

  • 250 g specjalnego japońskiego ryżu do sushi;
  • 2 łyżki octu ryżowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

1. Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą aż zacznie spływać czysta woda.
2. Wsypać ryż do garnka i dolać 300 ml wody.
2. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
3. Gotowy ryż przełożyć do miski i pozostawić na 15 minut.
4. Przygotować przyprawę: 2 łyżki octu ryżowego wymieszać z cukrem i solą.
5. Dodać przeprawę do ryżu. Dobrze wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką)
6. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ryż jest gotowy!
Możemy przystąpić do robienia sushi :)

Autor: olma

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów