Ryż na sushi

olma

Autor:

Przepisów: 63

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ryż na sushi

    Dodane przez: olma

Składniki

  • 250 g specjalnego japońskiego ryżu do sushi;
  • 2 łyżki octu ryżowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

1. Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą aż zacznie spływać czysta woda.
2. Wsypać ryż do garnka i dolać 300 ml wody.
2. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
3. Gotowy ryż przełożyć do miski i pozostawić na 15 minut.
4. Przygotować przyprawę: 2 łyżki octu ryżowego wymieszać z cukrem i solą.
5. Dodać przeprawę do ryżu. Dobrze wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) 6. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ryż jest gotowy!
Możemy przystąpić do robienia sushi :)

0 komentarzy

Podobne przepisy