Jabłka w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 425
Jabłka w syropie
fot. Constantin Barbu (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jabłek Reneta
  • 1 l wody
  • Syrop:
  • 250 ml płynnego miodu lipowego
  • 60 mi syropu malinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osaczyć z wody i przełożyć je w całości do rondla. Zalać je 1 l wody i gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu jabłka odcedzić i nabić na patyczki szaszłykowe. Przygotować syrop: miód lipowy przelać do rondla, po czym wlać do niego syrop malinowy, ekstrakt waniliowy i dodać mielone goździki. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia i namoczyć w nich nabite wcześniej na patyczki szaszłykowe gotowane jabłka. Wszystko włożyć do papilotek i podawać do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy