Rosopita

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9559
Rosopita
fot. nate steiner / CC0 1.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g filetów śledziowych
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml wody źródlanej niegazowanej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki nasion białej gorczycy
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Filety śledziowe pokroić na małe kawałki, przełożyć je do miski, posypać pokrojonym zielonym koperkiem i zalać śmietaną oraz sokiem cytrynowym. Składniki w misce dobrze wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na talerz. Do rondla wlać 250 ml wody, potem dodać do niej liście laurowe, ziele angielskie, ziarna białej gorczycy, pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek. Składniki w rondu zalać octem winnym, doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przestudzić, a następnie wymieszać ze składnikami ze śledziami. Wymieszanymi składnikami zalać ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki.

Komentarze (0)