Kulki z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1239
Kulki z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 500 g soczewicy
  • 200 g tłuczonych migdałów
  • 10 plastrów parmezanu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie soczewicę przemielić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przemielonej soczewicy dodać tłuczone migdały, doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu i wbić do tego jajka. Całość dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki. Kulki ze składnikami przełożyć do żaroodpornego naczynia z przecierem pomidorowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez ok. 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać plastrami parmezanu. Gotową potrawę podawać z rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów