Kurczak z chili i bazylią

wd2005

Autor:

Przepisów: 3243

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki solu z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka chili
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Bazylię oraz paprykę chili umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Czosnek obrać ze skory i posiekać drobno. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i przemielić je razem z posiekanym czosnkiem przez maszynkę do mięsa do miski. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego przemielone wcześniej składniki. Mięso z czosnkiem skropić sokiem z limonki, oprószyć szczyptą pieprzu, po czym dodać do tego pokrojoną paprykę chili i świeżą bazylię. Całość delikatnie wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się