Buraczki z soczewicą i migdałami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 150 g migdałów
  • 2 duże buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 czerwona cebula
  • sól

Opis przygotowania

Soczewicę opłukać pod bieżąca wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości i odcedzić do miski. Buraczki czerwone umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do soczewicy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać całe migdały, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy