Buraczki z soczewicą i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 886
Buraczki z soczewicą i migdałami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 150 g migdałów
  • 2 duże buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 czerwona cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżąca wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości i odcedzić do miski. Buraczki czerwone umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do soczewicy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać całe migdały, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów