Kurczak z jarmużem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2834
Kurczak z jarmużem i śmietaną
fot. jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek jarmużu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni do miękkości. Następnie do smażonego mięsa dodać posiekany wcześniej jarmuż. Dodać do tego masło i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 1,5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać śmietaną i skropić pozostałą oliwa z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów