Kalafior zapiekany z cebulą, szpinakiem i śmietaną

iwona

Autor:

Przepisów: 1941

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 duży kalafior do 2 kg
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżego szpinaku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do brytfanki. Cebule obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek na patelni. Następnie zeszkloną dodać do kalafiora w brytfance. Całość posypać kurkumą, doprawić do smaku pieprzem mielonym, dobrze wymieszać i skropić pozostałą oliwą z oliwek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać świeżym szpinakiem i podawać ze śmietaną.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się