Brukselka z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2262
Brukselka z boczkiem
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, umyć i przełożyć ją do rondla. Następnie zalać ją lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i pokroić w ćwiartki. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć go do rondla i lekko go zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej brukselkę i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Śmietanę wymieszać z mąką w kubku i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów