Ciasteczka krabowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g mrożonych paluszków krabowych surimi
  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 liście salaty lodowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 zielona papryka chili
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Paluszki krabowe rozmrozić i posiekać drobno do miski. Pokrojone paluszki krabowe zasypać bułką tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić lekko na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną dodać do składników w misce. Paprykę chili, pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotleciki, po czym smażyć je na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na liście sałaty. Gotową potrawę skropić sokiem z limonki i podawać z pikantnym keczupem.

0 komentarzy

Podobne przepisy