Toad in the hole

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1545
Toad in the hole
fot. Robert Gibert (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 5 pęt białej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniego mleka 2%

Opis przygotowania:

Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego suszony majeranek. Majeranek dobrze wymieszać i smażyć go przez 30 sekund na średnim zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ja z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotować ciasto mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim odpowiednią formę do pieczenia ciasta. Następnie ciasto w formie do pieczenia wysmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do niego smażone wcześniej pęta białej kiełbasy. Cztery jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty ser żółty, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać całość w formie. Po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów