Zupa z kaczki, tofu i grzybów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1643
Zupa z kaczki, tofu i grzybów
fot. Japanexperterna.se / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g piersi z kaczki
  • 300 g grzybów shitake
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bulionu dashi
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić je na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej cebulę i marchew. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego bulion dashi i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego grzyby shitake i pokrojone na kawałki tofu. Śmietanę wymieszać z kurkumą w kubku i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do misek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów