Zupa z kaczki, tofu i grzybów

iwona

Autor:

Przepisów: 1920

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 350 g piersi z kaczki
  • 300 g grzybów shitake
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bulionu dashi
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić je na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej cebulę i marchew. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego bulion dashi i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego grzyby shitake i pokrojone na kawałki tofu. Śmietanę wymieszać z kurkumą w kubku i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do misek.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się