Doenjang jjigae

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1350
Doenjang jjigae
fot. ZenKimchi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g tofu
  • 4 mrożone krewetki
  • 4 grzyby shiitake
  • 1,5 l wody
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pasty soi
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona z czerwonej pasty chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por
  • sos sojowy jasny

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Tofu pokroić w dużą kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Papryczkę zieloną i czerwoną chili posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie do rondla wlać wodę, dodać do niej krewetki i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, cebulę, papryczki chili, por, cukinię oraz grzyby shitake. Do składników w rondlu dodać pastę chili, pastę sojową i słodką mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników pod przykryciem. Kiedy składniki zmiękną, dodać pokrojone tofu i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów