Saltimbocca

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g karkówki cielęcej bez kości
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Karkówkę pokroić w cienkie plastry i rozbić je tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przełożyć listkami świeżej szałwii. Całość zawinąć w rulony i wyłożyć szynką parmeńską. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym wlać do niego oliwę z oliwek i dobrze rozgrzać. Następnie dodać do tego rulony mięsne. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumienią z każdej strony. Wtedy wlać do tego wino wytrawne i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy