Saltimbocca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 962
Saltimbocca
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g karkówki cielęcej bez kości
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Karkówkę pokroić w cienkie plastry i rozbić je tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przełożyć listkami świeżej szałwii. Całość zawinąć w rulony i wyłożyć szynką parmeńską. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym wlać do niego oliwę z oliwek i dobrze rozgrzać. Następnie dodać do tego rulony mięsne. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumienią z każdej strony. Wtedy wlać do tego wino wytrawne i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów