Śliwki zapiekane z ciastem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 8 śliwek (czerwone renklody)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka 2%

Opis przygotowania

Śliwki umyć, osączyć z wody, przepołowić i usunąć pestki. Następnie połowę śliwek posiekać drobno do miski. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w kolejnej misce. Do mąki z cukrem wbić jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać posiekane wcześniej śliwki. Całość dobrze wymieszać i napełnić tym śliwki bez pestek. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy