Pielmieni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1064
Pielmieni
fot. Bernd Hutschenreuther (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • szczypta czarnego pieprzu świeżo zmielonego

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Przygotować farsz: mięso wołowe i wieprzowe razem przełożyć do jednej miski. Wsypać do tego szczyptę soli, mielonego czarnego pieprzu i mielone ziarna kolendry. Wbić do tego jajko, wlać bulion warzywny i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Całość dobrze skleić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z gęstą śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów