Poncz owocowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 489
Poncz owocowy
fot. Luis Vidal (Lois) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białych winogron
  • 200 g świeżych wiśni
  • 200 ml likieru Ricard Pastis De Marseille
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 l czerwonego wina półsłodkiego Vinha Maria
  • 1 przegotowanej letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne.

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do szklanego naczynia. Wiśnie pozbawić pestek i dodać do pokrojonych jabłek. Potem dodać do tego obrane z łodyg winogrona, oprószyć mielonym cynamonem, pieprzem cayenne i wlać do tego miód lipowy. Następnie wlać do tego czerwone wino, likier i letnią wodę. Całość dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 60 minut.

0 komenatrzy

Podobne przepisy