Tarta batatowa z bezą i karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1286
Tarta batatowa z bezą i karmelem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • Ciasto:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 3 duże bataty
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Beza:
  • 4 białka jaj
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • Karmel:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Bataty umyć i obrać ze skóry. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem małych foremek do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej bataty zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do miski. Do startych batatów wsypać brązowy cukier, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze rozmieszać widelcem. Rozmieszanymi składnikami napełnić ciasto w foremkach do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na upieczone wcześniej ciasto. Następnie nad małym palnikiem nad otwartym ogniem przypalić górę przygotowanej bezy i wyłożyć na talerz.

Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i razem wymieszać. Składniki podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż uzyskają złotawy kolor. Wtedy wlać do nich śmietanę, całość dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z ciastem. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami pekan.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów