Hummus z jagnięciną i pomidorami

iwona

Autor:

Przepisów: 1934

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • garstka rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować hummus: ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć ją do miksera. Do ciecierzycy dodać obrać ze skóry czosnek i suszone pomidory. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Jagnięcinę pokroić na porcje i lekko ją rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na hummusie. Pomidorki przekroić na połowy, oprószyć je mielonymi nasionami kolendry, papryki, kminku i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się