Pommes Anna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1837
Pommes Anna
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g dużych ziemniaków
  • 200 g masła
  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 łyżka masła do wysmarowania folii aluminiowej do pieczenia
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ostrym nożem pokroić je w bardzo cienkie plastry. Formę do pieczenia wyłożyć aluminiową folią i wysmarować ją masłem. Następnie pokrojone ziemniaki oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i wyłożyć je pojedynczo na wysmarowanej wcześniej masłem folii do pieczenia. Następnie masło pokroić w cienkie plastry i nałożyć je na pokrojone ziemniaki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z pikantnym keczupem.

Komentarze (0)