Tarta Runeberga

wd2005

Autor:

Przepisów: 3498

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tarta Runeberga

    Dodane przez: wd2005

    hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 250 g dżemu malinowego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany kremówki
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczona, bułkę tartą, mielony kardamon, migdały i brązowy cukier. Następnie wlać do tego roztopione masło, kwaśną śmietanę i likier migdałowy. Wbić do tego jajka i wyrobić ciasto. Foremki wysmarować masłem, po czym napełnić je do połowy wyrobionym ciastem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego wodę, sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki nałożyć łyżką na upieczone wcześniej ciasto i lekko je rozetrzeć. Na to nałożyć dżem malinowy.

0 komentarzy

Podobne przepisy