Tiradito

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 300 g białej kukurydzy w zalewie
  • 2 liście salaty
  • 1 batat
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do sałaty na talerzu. Batata włożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić go na połowę i dodać do składników na talerzu. Następnie dorsza umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pastę curry, wsypać kurkumę i dobrze rozmieszać. Mleko oraz mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać i przelać do składników na patelni.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i polać potrawę

0 komentarzy