Katsudon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2332
Katsudon
fot. Corpse Reviver (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 6 jaj
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kotlety schabowe
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, namoczyć je w 2 roztrzepanych jajkach, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć w mące ryżowej. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu w misce. 4 jajka wbić do kubka, roztrzepać lekko widelcem i polać nimi składniki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wtedy wyciągnąć składniki z piekarnika i posypać je pokrojonym szczypiorkiem. Bulion warzywny zagotować, po czym przelać go do mniejszej miseczki i podawać razem z potrawą na gorąco.

Komentarze (0)