Bakłażan w solonym karmelu z orzechami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 małe bakłażany
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • sól
  • Karmel:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Bakłażany umyć, pokroić na kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać wodą tak, aby nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Przygotować karmel: do rondla o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę i postawić na małym ogniu. Składniki mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż zbrązowieją. Wtedy dodać do tego masło klarowane i nadal mieszamy do jego rozpuszczenia. Następnie wlać do tego śmietanę, ponownie dobrze wymieszać i dodać do tego tłuczone orzeszki pinii oraz szczyptę soli. Wszystko kolejny raz dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać tym bakłażany na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy